tisdag 23 november 2010

Kort info om anime


Anime är det vardagliga japanska ordet för animerad film (även utländsk sådan). Det japanska ordet anime är en förkortning av animēshon (katakana アニメーション), som är inlånat från engelskans animation. Utanför Japan används uttrycket specifikt för att beteckna tecknad film från Japan. Ordet anime används också som samlingsnamn för tecknade filmer i mangastil även om dom kommer från Kina, Korea, osv.




Olika gener/kategorier


Kodomo
Ordet betyder på japanska barn, så dessa serier och filmer är mest gjord för barn. Barn i största allmänhet då, pojkar som flickor och oberoende av social tillhörighet.

Hentai
Ordet hentai betyder egentligen "abnormalitet" eller "pervers" på japanska, men används utanför Japan för att beteckna pornografi i manga- och animeform.

Shoujo
Shoujo eller shōjo betyder ”ung kvinna” och riktas till unga kvinnor eller flickor. Man har ursprungligen i denna genre riktat sig till just det namnet syftar på. På senare tid har genren fått en bredare publik. Inte bara unga kvinnor ser på det utan även andra grupper utanför genrens gränser har sökt sig in. En shoujo-anime som har sänts i Sverige är serien Sailor Moon. Den är också en serie främst för barn men har även fått äldre tittare, flickor 8-14 år är medeltittarna.

Serien är främst riktad till barn men den har lyckats söka sig till äldre personer i Sverige också. Serien har dock en helt annan målgrupp i Japan. Den har lyckats till viss mån att hitta till ”rätt” tittare. Men målgruppen i Sverige är bredare än så. Fast medeltittarna är 8-14 betyder det inte att det finns en stor spridning bland övriga. Den ses av både barn, ungdomar och till en viss del vuxna.

Shounen
Ordet betyder ”ung pojke”, vilket syftar på den tänkta målgruppen. Serierna innehåller mycket action och humor. Målgruppsinriktningen är primärt cirka 8-14 år. Detta är den form av anime som mest frekvent ges ut i Europa och USA, eftersom klientelet för tecknade serier där mest består av unga, och eftersom den kulturella skillnaden inte blir lika tydlig som i mycken shōjo.

Seinen
Betyder bokstavligen ”ung man”. Riktar sig till pojkar/yngre män över 18 år. Beteckningen beskriver inte innehållet eller handlingen, utan åldern på huvudmålgruppen.

Chibi
Detta är inte någon genre utan en förkortning på en stil inom anime och manga. Stilen heter på engelska ”Super Deformed” (SD). Detta kännetecknas genom små animefigurer som är ihoptryckta för att se gulliga ut. De är oftast är små och lite knubbiga, med korta armar och ben och större huvuden. Denna form förekommer främst i komedier eller när det ska vara lite roligt. Även i barn-anime finns de med. Denna stil används mest när figurerna får en extra stark känsla, till exempel att de blir överdrivet glada eller överdrivet ledsna. I dessa sammanhang kan det också då förekomma mycket hjärtan, blommor och tårar m.m.

Science fiction/fantasy
Anime är ofta starkt icke-realistisk, i genrer som science fiction och fantasy, delvis därför att animeringstekniken lämpar sig för sådana film- och TV-produktioner, då specialeffekterna smälter in i miljön på ett mer naturligt sätt och dessutom är billigare att framställa, då de kan tillåtas vara mer stiliserade än i spelfilm.

Mecha
Ordet kommer ursprungligen från engelskans "mechanical". Detta är en av de populäraste genrerna inom animen. Ordet används i Japan för allt mekaniskt och inom animen blir det mest stora robotar som är en form av ”robotdräkter” som människor kan styra inifrån.

Humoristisk anime
I animekomedier är som regel fantasyinslaget mindre än i äventyrsbetonad anime. Den typiskt skruvade japanska humorn tenderar dock att göra avkall på en del av realismen.

Shônen no anime
Killarnas (shônen) anime handlar framför allt om fajt, vapen och konkurrens. Detta är den form av anime som mest frekvent ges ut i Europa och Nordamerika, eftersom klientelet för tecknade serier där mest består av unga, och eftersom den kulturella skillnaden inte blir lika tydlig som i mycken shôjo.

Beskrivningen är hämtad från wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar